Kérdésed van? Hívj minket!
+36 1 468 2176 ; +36 1 789 2152

Blog

A SZOBANÖVÉNYEK HELYETTESÍTHETIK A LÉGTISZTÍTÓT?

BB
2022.02.06 10:46
A SZOBANÖVÉNYEK HELYETTESÍTHETIK A LÉGTISZTÍTÓT?
Egyes szobák fantasztikusan képesek tisztítani a levegőt a szennyeződésektől. De mennyire erős ez a képességük? Megfelelnek a légtisztítók teljesítményének?

Úgy döntöttünk, hogy egy kicsit boncolgatjuk a témát, hogy egyszer és mindenkorra megerősítsük vagy cáfoljuk ezt a mitikus képességet.

A növényekre általában úgy gondolunk, mint otthonunk szép kiegészítőire, a természet egy darabkájára. A növények állítólag az egészségünkre is hasznosak, mivel képesek tisztítani a levegőt. De vajon tényleg igaz?

A növények többféle módon befolyásolják a környezet minőségét. Párásítják a levegőt, szén-dioxidot alakítanak oxigénné... de a levegőt a szennyeződésektől megtisztítani kicsit bonyolultabb otthonunk helyiségeiben. Ahhoz, hogy jobban megértsük az egész helyzetet, vissza kell mennünk az időben.

Kezdetben a NASA amerikai űrügynökség tudományos tanulmánya a múlt század '80-as éveinek végéről, amely a növények tisztító képességéről szóló tézis alapjául szolgált. A tanulmány megpróbálta megoldani azt a problémát, hogy hogyan távolítsuk el az illékony szerves vegyületeket a légmentesen lezárt tárgyakból. Ma már tudjuk, hogy a benzol, formaldehid és más illékony szerves vegyületek megbízhatóan távolítják el az aktívszén-szűrős légtisztítók a levegőből, de ez akkoriban még nem létezett. A tanulmány így arra a következtetésre jutott, hogy a kis légmentesen zárt terekben a növények viszonylag hatékonyan eltávolítják az illékony szerves vegyületeket.

Viszont jó hír, hogy az otthonunk nem egy légmentesen lezárt laboratórium, így viszont a tisztítás folyamata egy kicsit nehezebb.

Azt már tudjuk, hogy a növények hasonlóan működnek, mint egy légtisztító, viszont azzal, hogy rendszeresen szellőztetünk otthon, ami által cserélődik a levegő, így a megtisztított levegő helyett kintről beáramlik a pollenekkel és egyéb részecskékkel teli, szennyezett levegő.

A normál létszámú növények már nem képesek ilyen mennyiségű szennyeződést felfogni, amit más tudományos vizsgálatok és tanulmányok is megerősítenek. Például Michael Waring, a Philadelphiai Drexel Egyetem építész- és környezetmérnöki professzora szerint körülbelül 1000 növényt kell elhelyeznie egy 3x3 méteres irodában, hogy elérje a hagyományos irodai légkondicionálókkal azonos szintű légtisztítást. És még mindig csak illékony szerves vegyületekről beszélünk, a növények aránytalanul rosszul vagy egyáltalán nem birkóznak meg más szennyeződésekkel. Továbbá ez a mennyiségű növény már ártalmas is lehet.

 

A túlzásba vitt beltéri növények számával a levegő inkább romlani fog, mintsem javulni. Egyfelől a növények folyamatos páraleadása nedvesíti a légteret, tehát ha túl sok van belőlük egy helyen, akkor a páratartalom drámaian fog emelkedni, amivel együtt idővel megjelenik a falakon, vagy a bútorok hátoldalán a penész. Ugyanakkor a növények allergénforrások lehetnek, mert a pollen mellett különféle mikroorganizmusokat és allergéneket is vonzanak, és nem utolsó sorban bosszantó rovarokat. Ezenkívül a hálószoba szobái problémákat okozhatnak, mert éjszaka megváltozik a ritmusuk, és szén-dioxid helyett elkezdik lélegezni a számunkra nagyon szükséges oxigént. Mindezek az egészségünkre káros hatással vannak.

Végül tehát leszögezhetjük, hogy a normál mennyiségű virágok nincsenek nagy hatással a levegő tisztítására. Ezt megerősíti Stanley Kays, a Georgia Egyetem kertészeti emeritus professzora is. Szerinte a rendszeres és alapos szellőzés sokkal nagyobb hatást fejt ki, amikor a helyiségből elhasznált levegőt kívülről frissre cserélik.

Ahhoz viszont, hogy otthon biztosítva legyen a tisztított levegő, érdemes beszerezni egy légtisztítót. Ajánljuk a minőségi és megbízható, SARS-COV-2 (COVID-19) teszttel rendelkező, maximális hatékonyságú HEPA H14-es szűrővel a Stadler Form ROGER családot.

MINDENEK FELETT A LEGFONTOSABB A MEGFELELŐ SZELLŐZTETÉS!