Kérdésed van? Hívj minket!
+36 1 468 2176 ; +36 1 789 2152

Blog

HOGYAN VÁLASSZUNK PÁRÁSÍTÓT? - 2. RÉSZ - KRITÉRIUMOK

BB
2021.06.07 19:18
HOGYAN VÁLASSZUNK PÁRÁSÍTÓT? - 2. RÉSZ - KRITÉRIUMOK

A szoba mérete mellett fontos kérdés, hogy milyen helyiségbe tervezzük a párásító berendezést beállítani. Más kritériumoknak kell megfelelnie a készüléknek a rendeltetési helyétől függően. Cikkünk előzményét az előző napi blogbejegyzésben: Hogyan válasszunk párásítót? - 1. rész. - Tippek és ajánlatok a vásárláshoz címmel találod.

RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT ALAPJAI

A szoba mérete mellett fontos kérdés, hogy milyen helyiségbe tervezzük a párásító berendezést beállítani. Más kritériumoknak kell megfelelnie a készüléknek a rendeltetési helyétől függően. Különböző műszaki jellemzők szükségesek egyes szobákba. Ilyen például, ha hálószobába kerül a készülék, szükséges, hogy legyen rajta éjszakai mód, mellyel a készülék csendesebb lesz, és kikapcsol rajta a LED világítás. Egy kis helyiségben fontos, hogy ne legyen túlzott a páratartalom; ezért ezen helyiségekbe önszabályozós párologtató rendszerrel felszerelt párásítót érdemes elhelyezni. Ha nem rendelkezel külön aroma diffúzorral, érdemes olyan párásítót választani, melyhez illóolaj is csepegtethető, vagy külön rekesz van kialakítva erre a célra.

ÁRAMELLÁTÁS

Amennyiben a beltéri levegő nagyon száraz, fontos, hogy a párásító mindig be legyen kapcsolva, akkor is, ha nem tartózkodunk otthon, így viszont mindenképpen egy alacsonyabb energiafogyasztású párásítóra lesz szükség. Ilyen esetben érdemes páratartalom mérővel rendelkező párásítót választani, hogy beállítható legyen a kívánt páratartalom. Amint a készülék eléri ezt az értéket, a párásítás azonnal abbamarad.
A különféle párásítók különböző fogyasztásúak, míg egy melegpárásító nagyon sok energiát fogyaszt a víz felforralása miatt, addig egy ventilátoros párásító alacsonyabb energiaellátást igényel.

ZAJSZINT

Ha valaki érzékeny a folyamatos morajra, akkor érdemes ventilátoros párásítót vagy légmosót választania. Az ultrahangos párásítók esetén a porlasztó membrán vibrációja lehet zavaró, valamint többször hallható halk fröccsenő hang is. A melegpárásítók esetén pedig a forrásban lévő víz bugyborékolása okozhat problémát. A legcsendesebb típusok a ventilátoros párologtatók és a légmosók.

KARBANTARTÁS: TISZTÍTÁS, TARTOZÉKOK

Bármilyen párásítót választunk, azt rendszeresen tisztítani kell a baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében, legyen szó lerakódásokról vagy vízkőmentesítésről. Érdemes könnyen tisztítható gépet választani. Léteznek tisztító móddal ellátott légmosók, ha nem szeretnénk folyton takarítani, érdemes ilyen funkcióval ellátott berendezést vásárolni.
Majdnem minden párásító esetén szükséges számolni a tartozékok árának összegével. Fontos, hogy mennyi időközönként és milyen összegben kell ezen tartozékokat cserélni. Mint említettük már, ha keményebb a víz, többször szükséges cserélni bizonyos alkatrészeket, mint például a Cartridge vízlágyító patront, vagy az ezüstkockát.

SZÜKSÉGES TARTOZÉKOK

Ventilátoros párásítók esetén: ezüstkocka, légnedvesítő betét(ek).
Ultrahangos párásítók esetén: ezüstkocka, vízlágyító patron.
Légmosók esetén: ezüstkocka, ezüstrúd; egyes típusoknál: légszűrő (pl. HEPA filter).
Melegpárásítók esetén: vízkőcsapda.

Tartozékainkat a  Kiegészítők menüpontban találod.

További kérdés esetén keress minket bátran e-mailben vagy telefonon munkanapokon 10:00 és 16:00 óra között.