Kérdésed van? Hívj minket!
+36 1 468 2176 ; +36 1 789 2152

Blog

HOGYAN VÁLASSZUNK PÁRÁSÍTÓT? - 1. RÉSZ - TIPPEK ÉS AJÁNLATOK A VÁSÁRLÁSHOZ

BB
2021.06.06 10:10
HOGYAN VÁLASSZUNK PÁRÁSÍTÓT? - 1. RÉSZ - TIPPEK ÉS AJÁNLATOK A VÁSÁRLÁSHOZ

A megfelelő párásító kiválasztása mindig nehéz. Számos különböző kritérium befolyásolhatja a választást. Ezen írásunkkal szeretnénk segíteni a tökéletes készülék vásárlásának kiválasztásában. Legyen szó otthoni vagy irodai párásító berendezésről. A párásító optimális szintre növeli a beltéri páratartalmat, hogy mi és gyermekeink jól érezzük magukat, jobban tudjuk aludni.

Amikor ősszel és télen bekapcsoljuk a központi fűtést, a beltéri relatív páratartalom gyakran akár 30% alá is eshet. Az orvosok és szakértők szerint 40-60% között ajánlott tartani a páratartalmat. Az ember ezen értékek között érzi jól magát. Testünk ellenállóképessége növekszik, és jobban tudunk koncentrálni. Ezen felül a száraz levegő további veszélyeket jelent az egészségre és jólétre.

Első körben javasoljuk, hogy szerezz be egy beltéri páratartalommérőt a folyamatos ellenőrzéshez és a megfelelő értékek beállításához.

Páratartalommérőinket ITT találod.

FŐ VÁLASZTÁSI KRITÉRIUMOK

Különféle választási kritériumok vannak, amelyeket figyelembe kell venned, amikor kiválasztod a személyes igényeidnek (vagy a család igényeinek) megfelelő légnedvesítőt. Először összefoglaltuk a három fő kritériumot, majd kifejtettünk további szempontokat, melyek befolyásolhatják a vásárlást.

MÉRET

A párásítók különféle méretben kaphatók. A Stadler Form a termék leírásában és a dobozon mindig jelzi az eszközök számára az ajánlott helyiségméretet. Kínálatukban a kompakt modellektől (korlátozott víztartó képességű és alacsony párásítási teljesítményű termékek ideális megoldást nyújtanak a kisebb helyiségek számára) egészen a nagyobb modellekig (nagyobb víztartó képességgel és magas párásítási teljesítménnyel ideálisak nagyobb helyiségekben) elérhető termékeket találunk. Fontos megállapítani, hogy mekkora helyiségről is beszélhetünk. Ha a többi helyiség ajtaja nyitva van, akkor bele kell számolni az alapterületbe ezen szobákat is. Ezt sajnos sokan elfelejtik felmérni vásárlás előtt, így csalódást okozva maguknak a későbbiekben.
Továbbiakban nagyon fontos megjegyeznünk, hogy a passzív házaknál a szabályozott szellőztető rendszereknek ugyanaz a hatása, mint a nyitott ablakoknak. Ezért javasoljuk, hogy mindenképpen erősebb párásítót válassz a szellőztetett helyiségekhez. Ilyen esetben a szoba méretét kétszeres szorzóval kell számolni. A párásítók ajánlott szobamérete a nem szellőztetett helyiségekhez van számolva, így a legfeljebb 50 m2-re ajánlott párásítót szellőztetett helyiségek esetében 25 m2-esként kell kezelni.

VÍZKEMÉNYSÉG

A vízkeménység a vízben oldott ásványi anyagok, különösen a kalcium és a magnézium mennyiségének mértéke. Minél nagyobb az ásványi anyagok mennyisége, annál keményebb a víz. A különféle technológiák és készüléktípusok jobban vagy kevésbé reagálnak a magas vízkőtartalomra. Ha nem ismered a víz keménységét, érdemes a helyi vízszolgáltatóhoz fordulni.
Négy különböző típusú párásító létezik: ventilátoros párásító, ultrahangos porlasztó, melegpárásító és légmosó. Kevésbé kemény víz esetén mind a négy típust javasoljuk használni. Közepesen kemény víz esetén is használható mind a négy típus, de az ultrahangos porlasztók esetén a Cartridge vízlágyító patront sűrűbben kell cserélni. Ez csökkenti a víz keménységét, mielőtt azt a berendezés elporlasztja és a helyiségbe juttatja azt. Az ultrahangos membrán élettartalmát viszont veszélyezteti a keményebb víz. Magas ásványianyag-tartalomnál lényegesen csökkenhet a nem megfelelően kiválasztott párásító hatékonysága. Ebben az esetben a ventilátoros párásítókat vagy a légmosókat ajánljuk. Légmosók esetében is, ilyenkor a Cartridge vízlágyító patront sűrűbben kell cserélni. A meleg párásítók esetében a mészkő nagy része lerakódik, amit rendszeresen el kell távolítani. Mivel a vízlágyító patron sem képes eltávolítani az összes ásványi anyagot az ultrahangos párásítók fehér port (kalciumot), bocsáthatnak a helyiségbe, mely lerakódik a környező felületeken (pl. bútorok, virágok). Ha kemény víz esetén is mindenképpen ultrahangos párásítót szeretnél, javasoljuk, hogy keverjen a csapvízhez desztillált vizet. Ilyen esetben a karbantartási költségek mindig magasabbak, mivel a vízkőoldást gyakrabban kell elvégezni.
A vízkeménységétől függetlenül elengedhetetlen, hogy a készüléket mindig tisztán kell tartani, ezzel megakadályozza a baktériumok elterjedését, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy érdemes egy könnyen tisztítható eszközt vásárolni.

A LEGJOBB LÉGPÁRÁSÍTÁS RENDSZER KIVÁLASZTÁSA

Az összes párásító célja, hogy a relatív páratartalmat 40% és 60% közötti optimális szintre növelje. Minden rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos a megfelelő döntés meghozatala. Mint korábban említettem, négy különböző nedvesítési alapelv létezik. Most sorban bemutatjuk ezeket.

VENTILÁTOROS PÁRÁSÍTÓK

Ez a technológia a párolgás természetes elvén alapszik. Légnedvesítő betéteken át szívja fel a száraz beltéri levegőt, majd azt nedvesen a levegőbe juttatja. A levegő csak annyi nedvességet szív fel, amennyi az adott hőmérséklethez szükséges. Jellemzőjük, hogy nagyon halk, energiatakarékos rendszerrel működik, valamint gyerekszobába is ideális, mivel nem bocsát ki forró gőzt.

Ventilátoros hidegpárásítóinkat ITT találod.

ULTRAHANGOS PÁRÁSÍTÓK

A vibráló ultrahangos membrán apró cseppekké alakítja a vizet, amelyeket azután egy ventilátor ködként fúj a helyiségbe, mielőtt elpárolognának. A látható köd hideg és biztonságos. Nem jelent veszélyt, ha a kisgyermek hozzáér. Jellemzőjük, hogy kis energiabefektetéssel működnek, ezáltal a fogyasztásuk is alacsony lesz, ellenben magas teljesítményt nyújtanak. Keményebb víz esetén a vízcseppekkel együtt porlasztják a kalciumot, mely nagyobb koncentrátum esetén fehér port eredményezhet a bútorokon. A hosszabb élettartam érdekében Cartridge vízlágyító patronnal kell használni, valamint szükséges a rendszeres vízkőmentesítés.

Ultrahangos hidegpárásítóinkat ITT találod.

LÉGMOSÓK

A légmosó a párásító és a légtisztító kombinációja. A speciális párologtató tárcsák elnyelik a vizet, és egy ventilátorral a száraz beltéri levegőt átfújva a forgó nedves tárcsákon keresztül nedvesíti a helyiség levegőjét. A levegőmosók magas minőségűek, ellenben nagyon kevés energiát igényelnek. Árukból kifolyólag magasabb árkategóriába tartoznak, mivel légtisztító funkciót is ellátnak. Karbantartásuk igen egyszerű és költséghatékony. Viszont ebben a kategóriában különösen szükséges a rendszeres tisztítás.

Légmosóinkat ITT találod.

MELEGPÁRÁSÍTÓK

A vizet forráspontig melegíti a készülék, amíg az csírátlan vízgőzzé alakul. Ez a gőz optimálisan eloszlik a helyiségben. Magas szintű nedvesítési teljesítmény érhető el vele. A csíramentes gőz ideális allergiások számára. A párologtatók nagyon nagy teljesítményűek, ezért ezeket mindig higrosztatikus berendezéssel kell ellenőrizni. Mivel a melegítőlemez idővel felszívódik, a készüléket rendszeresen vízkő-mentesíteni kell.

Melegpárásítóinkat ITT találod.


Cikkünk folytatása a holnapi napon jelenik meg Hogyan válasszunk párásítót? 2. rész. Kritériumok címmel.