Kérdésed van? Hívj minket!
+36 1 468 2176 ; +36 1 789 2152

Blog

TIPPEK A MEGFELELŐ OTTHONI KLÍMA KIALAKÍTÁSÁHOZ

BB
2021.05.29 10:47
TIPPEK A MEGFELELŐ OTTHONI KLÍMA KIALAKÍTÁSÁHOZ

A nyári vakációzás a gyerekekkel otthon - számos előnnyel jár. Pénzt lehet vele megtakarítani, nem kell csomagolni és hosszú órákon át vezetni az autót, hogy célba érjünk. Gyakran nagyon fárasztó lehet a reptereken történő várakozás is. Az pedig, hogy az ember a saját ágyában alszik, talán nincs is jobb ösztönzés az otthoni nyaralás választása mellett.

Ahhoz, hogy valóban jól érezd magad az otthoni vakáció alatt, fontos, hogy teljesen ellazulj. Erre a legjobb módszer, ha kikapcsolod a telefonodat, és félresöpörsz szó szerint minden munkát, beleértve a munkahelyi dolgokat és a ház körüli teendőket is. Teljes kikapcsolódás csak így érhető el. Emellett egy jól berendezett, hangulatos erkélyre vagy teraszra, sok mozgásra és mindenekelőtt megfelelő beltéri levegőre lesz szükség. Ideje mély lélegzetet venni - szó szerint! Ehhez hoztunk most tippeket.

Megfelelő = időszakos szellőztetés

Hogy mik a varázsszavak az ideális szellőztetéshez? Időszakos szellőztetés! Minden reggel nyisd ki az összes ablakot, hogy szellő átáramoljon a házon/lakáson, és behozza a hűvös, friss levegőt. Amint kint elkezd melegedni a levegő, érdemes becsukni az ablakokat. A nyári nagy hőségben a redőny leengedésével megtartható a hűvös, beltéri klíma, ami által a szobák hosszabb ideig hűvösek maradnak.
Estefelé, amikor kint lehűlt a levegő, érdemes újra kinyitni az összes ablakot, és nyitva tartani mindaddig, amíg a meleg beltéri levegő össze nem keveredett a hűvös kültéri levegővel, és a szoba hőmérséklete kellemes szintre nem süllyed.

Optimális páratartalom

Az optimális páratartalom 40–60% közé esik. Ezt hívjuk relatív páratartalomnak, melyet a legegyszerűbb páratartalommérővel mérhető/kimutatható. 40% alatt túl száraz a levegő, 60% felett túl nedves. Fontos tudni, hogy milyen a ház nedvességtartalma, mivel az ajánlott értékektől való tartós eltérés káros hatással lehet egészségre.

Nyáron van, amikor a levegő természetesen nedvesebb, mert a meleg levegő több nedvességet képes felszívni. Ebben segíthet a páramentesítő, mely eltávolítva a felesleges nedvességet a levegőből és megakadályozza a penész növekedését. A páramentesítőt azonban nem szabad napközben használni a meleg nyári napokon, mivel ez további hőt termel. Ha szükséges, érdemes éjszakára bekapcsolni a párátlanító készüléket.

A mindennapokra nézve is fontos, hogy ne legyen teregetés nyáron a házon belül, mert csak még párásabbá teszi a levegőt. A legjobb, ha kint vagy az alagsorban, egy erre megfelelően kialakított mosókonyhában lesz kiteregetve a mosott ruha. A forgalmas út melletti házakban a kertben történő teregetés nem ajánlott, mert a kipufogók gázait beszívják a textíliák.

Tiszta levegő

A külvilág levegőjéhez képest a féltett lakásunk zárt légterében százszorosa is lehet az ember szervezetére káros, idegen anyagok koncentrációja. Ezek a szennyező anyagok különböző forrásokból származhatnak, lehetnek gázok vagy kisebb-nagyobb részecskék a levegőben. Sajnos a szellőztetés önmagában nem elegendő a szennyezett beltéri levegő tisztításához. Erre speciális légtisztító berendezésre van szükség.

A tisztított levegő enyhítheti az allergiával kapcsolatos tüneteket, amelyek különösen nyáron fordulnak elő, segít aludni, aktívabbnak lenni és javítja a koncentrációt. Egy megfelelő légtisztító kiszűri a levegőből a részecskéket, a pollent, a finom port és a baktériumokat. Ha a készülék aktív szénszűrővel is rendelkezik, akkor a kellemetlen szagokat is eltávolítja a levegőből.

Édes illat

A természetes aromáknak különböző hatásuk van. Tudjuk, hogy a gyógynövényből készült aroma olajok a levegőben nem csak jó illatot terjesztenek, hanem jótékony hatással is lehetnek a környezetre, az ember közérzetére és egészségére. Például a citromfű távol tartja a szúnyogokat, a reggeli borsmenta illata aktivizálja az elmét, és javíthatja a koncentrációt, és egy kis jázmin egyfajta kikapcsolódást és nyugalmat hozhat estére.

Az illóolajok szervezetbe való bejutásának leghatékonyabb módja a levegőből történő belélegzés. Erre a legjobb módszer az aroma diffúzorok használata. A legtöbb ilyen típusú eszköz ultrahangos technológiát alkalmaz, amellyel a víz és az aroma olajok keverékét apró cseppekké porlasztja el, amelyek egyfajta ködként kerülnek a szoba levegőjébe, így biztosítva az optimális eloszlást.