Kérdésed van? Hívj minket!
+36 1 468 2176 ; +36 1 789 2152

Blog

LÉGMOSÓ VAGY LÉGTISZTÍTÓ AZ EGÉSZSÉGESEBB LEVEGŐÉRT

BB
2021.05.26 20:51
LÉGMOSÓ VAGY LÉGTISZTÍTÓ AZ EGÉSZSÉGESEBB LEVEGŐÉRT

Ha a beltéri levegőminőség javítására szolgáló eszközt keresel, akkor feltétlenül találkozol a légtisztító és a légmosó kifejezésekkel - két eszköz, amelyek különböző módon működnek és különböző előnyökkel járnak.

Mindkettő biztosítja az optimális beltéri klímát és javítja a közérzetet. A légtisztítókat kizárólag a levegő tisztítására tervezték, míg a légmosók hibrid eszközök, amelyek képesek egyszerre tisztítani és párásítani a levegőt. Az alábbiakban elmagyarázzuk a légtisztítók és a légmosók közötti különbségeket, és segítünk a megfelelő eszköz kiválasztásában.

Az egészséges beltéri klíma fontosságának ismerete folyamatosan növekszik. Szinte mindenki tudja, hogy a rossz levegő káros az egészségünkre. Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) köszönhetően tudjuk, hogy a beltéri levegő sokkal szennyezettebb, mint egy forgalmas városi levegő.

De mi minősül jó beltéri klímának? A két legfontosabb tényező a relatív páratartalom és a levegő tisztasága. Ez nem csak azt jelenti, hogy a beltéri levegőnek kellemes érzetet kell adnia, ez attól is függ, hogy a levegőt milyen mértékben szennyezik részecskék és egyéb gáznemű, szennyező anyagok. Következésképpen ahhoz, hogy a beltéri klíma egészségesnek mondható legyen, meg kell tisztítani a beltéri levegőt.

A 40-60% relatív páratartalom kellemes szintnek számít, ez az ajánlott páratartalom. Ezt az értéket higrométerrel mérjük. Páratartalom mérésére szolgáló termékeinket ITT találod. Ha a páratartalom tartósan 40% alatt van, párásítóval lehet megoldani a problémát. Ha pedig az érték tartósan meghaladja a 60%-ot, a páramentesítő könnyebbséget jelenthet.

A levegőszennyezés mérhető számos eszközzel (részecskeszámlálók, részecskeszennyezés mérésére szolgáló eszközök stb.). Mivel a légszennyezés forrása nagyon eltérő, ez azt jelenti, hogy különböző mérési módszerekre is szükség van. Nem számít, hol laksz, a levegő szennyezett lesz.

Azon kívül, hogy mi magunk is szennyezzük a levegőt (pl. hajszálak, bőrdarabkák, valamint a kilégzéskor baktériumok és vírusok kibocsátásával), a külvilág is káros hatással van a beltéri klímára - mind a járművek kipufogógázai, mind a kívülről érkező pollen és por szennyezi a beltéri levegőt. Ennek a szennyezésnek a csökkentése érdekében érdemes légtisztítót vagy légmosót vásárolni. Ez a két típusú készülék a levegő tisztításával segíthet az otthoni beltéri klíma kiegyensúlyozásában.

Milyen előnyöket kínálnak a légtisztítók?

A légtisztítóknak egyetlen célja van: a káros részecskék és gázok eltávolítása a levegőből. A részecskéket HEPA vagy elektrosztatikus szűrő segítségével távolítják el. A gázokat és a szagokat pedig az aktív szénszűrők távolítják el. A légtisztítónak aktív szénszűrőre van szüksége ahhoz, hogy a levegőből származó szagokat el tudja magába szívni. Következésképpen a legtöbb légtisztító részecske és aktív szén szűrők kombinációjával van felszerelve.

A légtisztítók beszívják a szűrőkön átáramló levegőt, majd a port, az allergéneket, a vírusokat, a baktériumokat, a penészspórákat, a füstöt, az illékony szerves vegyületeket és más szennyeződéseket kiszűrik a levegőből. A megtisztított levegőt visszaengedik a szobába.

A légtisztítók jelentősen optimalizálják a beltéri levegő minőségét, ami jobb közérzethez és pihentetőbb alváshoz vezethet. Az allergiások számára a légtisztító vásárlása gyakran az allergiával kapcsolatos tünetek enyhüléséhez vezet, ami szintén jelentősen javítja az életminőséget. Ha a légtisztító aktív szénszűrővel is fel van szerelve, az képes lesz eltávolítani a levegőből az olyan szagokat is, mint például a cigarettafüstöt.

Ha otthonodban a relatív páratartalom tartósan 40% alatt van, akkor inkább légmosót vásárolj, mint légtisztítót.

Ezzel szemben, milyen előnyökkel jár egy légmosó beszerzése?

A légmosó hibrid, azaz 2 az 1-ben eszköz. A légmosók növelik a páratartalmat, miközben a szennyező anyagokat is eltávolítják a levegőből. A száraz és szennyezett levegőt beszívják, és vízbe forduló korongokon (más néven lemeztárcsákon) vezetik át. A vízben nemcsak a levegő gazdagszik a szükséges nedvesség felszívásával, hanem a részecskéket és bizonyos gázokat le is mossák a tárcsák belőle. Ezután a párásított és tisztított levegőt visszavezetik a szobába.

Száraz környezetben a légmosók egészséges beltéri klímát teremthetnek a levegő egyszerre történő tisztításával és párásításával. A légmosó csökkenti a torok irritációját, segíthet elegendő nedvességet adni a száraz levegőnek, vagy enyhítheti az orrjáratokat és az orrmelléküregeket érintő problémákat, valamint a túl száraz levegő által okozott egyéb körülményeket. A légmosó megtisztítja a levegőt a pollenektől, így örvendetes enyhülést jelenthet az allergiások számára is. Enyhítheti az allergiával kapcsolatos tüneteket, amelyeket a szennyezett levegő súlyosbít, és lehetővé teszi a betegek számára, hogy könnyebben lélegezzenek és nyugodtabban aludjanak. Ezek a 2 az 1-ben készülékek bizonyos szagokat is megszüntethetnek a levegőből.

Légmosók és légtisztítók összehasonlítása

Légtisztítók vs légmosók

Magyarázat: egy csillag = kevésbé jó, öt csillag = kiváló. Részletesen kifejtve lásd alább.

Légtisztítás

A légtisztító, mint termék csak és kizárólag a tisztítással foglalkozik, ezért teljes pontszámot kap. A légmosó is jól teljesít, bizonyos részecskék és a levegőből származó szagokat elmosásában, de egyáltalán nem egyezik meg a légtisztító teljesítményével.

Párásítás

A légtisztítóknak nincs párásító funkciója. A légmosók azonban nagyon hatékonyan végzik a párásítást.

Tisztítás, karbantartás

A légtisztító nagyon kevés karbantartást igényel. Mindössze az előszűrőt (amennyiben tartalmaz előszűrőt) kell leporszívózni, valamint modellnek megfelelően időnként cserélni a szűrőt/szűrőket. A légmosó tisztítása valamivel időigényesebb, mivel a lemeztárcsákat és a víztartályt hetente legalább egyszer meg kell tisztítani a levegőből kimosott szennyező anyagok leöblítéséhez. Külön alkatrészt/kiegészítőt nagyjából évente, egy ezüstkocka formájában kell/érdemes vásárolni.

Üzemeltetési költségek

Ha a légtisztítóban nincs mosható szűrő, akkor a szűrő cseréje rendszeres költségekkel jár. A szűrő ajánlott élettartama modellenként és gyártótól függően minden esetben eltér. A légmosónak az az előnye, hogy a szűrőközege vízből áll. Modellenként itt is eltérhet a kiegészítők vásárlása, de a higiénia javításának érdekében egy kiegészítő ajánlott, mégpedig az ezüstkocka.

Ha fontos a tiszta levegő otthoni belélegzése számodra, és az otthoni levegő általában száraz, akkor a légmosó a tökéletes megoldás. Így az ilyen 2 az 1-ben típusú készülékkel egyetlen eszközre van szükséged az egészséges beltéri levegő előállításához.

Nem javasolt viszont a légmosó használata, ha a relatív páratartalom télen is mindig meghaladja az 50%-ot. Tehát, ha otthonodban a levegő nem túl száraz, akkor a légtisztító a megfelelő eszköz a számodra.