Kérdésed van? Hívj minket!
+36 1 468 2176 ; +36 1 789 2152

Blog

LÉGTISZTÍTÓK VS PÁRÁSÍTÓK - KÜLÖNBSÉGEK RÖVIDEN

BB
2021.05.25 21:23
LÉGTISZTÍTÓK VS PÁRÁSÍTÓK - KÜLÖNBSÉGEK RÖVIDEN

A ruhákat, az edényeket vízzel tisztítjuk, szobánk levegőjével azonban csak ritkán tesszük ugyanezt. Hogyan és mikor  tisztíthatjuk, hogyan párásíthatjuk a levegőt amit belélegzünk és érdemes-e ezeket külön-külön gépekkel végezni?

A párásító készülék vízzel telt tartállyal nedvesíti a légkört - kellemesebbé téve a környezetet, segít enyhíteni a szemek irritációját és a száraz köhögést -, a légtisztító magába zárja a penész spórákat, feltartóztathatja a baktériumokat, állati eredetű allergéneket,mikroorganizmusokat és bizonyos esetben a vírusokat is. A légtisztító nem ad nedvességet a környezethez, egyúttal nem is szárítja azt.

Mikor van szükség légtisztítóra és mikor párásítóra?

A 30%-nál kisebb páratartalmú környezet a légutak kiszáradásához és gyulladásához vezethet, ami problémát
jelenthet - nem csak - az allergiában szenvedők számára. A 70%-nál nagyobb páratartalom viszont ártalmas lehet az egészségre, hiszen könnyen vezethet a lakás penészesedéséhez. 

30%-os páratartalom alatt ajánlott párásítani, tartósan 70% felett pedig már a páramentesítés az indokolt. Az ideális páratartalom: 40-60% közé esik. 

Ha bizonytalan vagy, első körben javasoljuk, hogy szerezz be egy beltéri páratartalommérőt, hogy rendszeresen tudd ellenőrizni a levegő állapotát. Páratartalommérőinket ITT találod! Miután megtudtad, hogy lakásodban mely értékekhez közelít a páratartalom már könnyebben fogsz tudni dönteni.

Különbségek röviden:

A légtisztító tisztít. A párásító párásít. Egyedül a légmosó készülékek párásítanak és kis mértékben tisztítanak is. A levegő sterilizátorok karbantartás nélkül fertőtlenítik a rajtuk áthaladó levegőt. A páramentesítők pedig kiszűrik a felesleges párát a túl sok nedvességet tartalmazó levegőből.